Čtete první zpravodaj IuRe, který nově rozesíláme skrze nástroj listmonk. Ten sami provozujeme: informace o čtenosti e-mailů tak máme plně pod kontrolou. Přejeme vám tedy nejen příjemné, ale i k soukromí přívětivější čtení. Co nového se událo v našem programu Digitální svobody?

Rozpoznávají se v Česku tváře? Zkuste kvíz na novém webu

Vláda by měla ve středu 18. září projednávat návrh Ministerstva vnitra, jehož cílem cílem je legalizovat systém rozpoznávání tváří na pražském Letišti. Jak vyplývá z důvodové zprávy, systém by však mohl být do budoucna rozšířen i na jiná místa.

Spustili jsme proto kampaň Česko není čínsko. Na stejnojmenném interaktivním webu zjistíte, kde a jak může v Česku aktuálně dojít k analýze vaší tváře.

Skrze web zároveň vyzýváme k finanční podpoře: přispějte i vy a pomozte nám tak do budoucna “dohlížet nad biometrickým dohledem”.

Chci zjistit, jak a kde se v Česku analyzuje moje tvář a finančně podpořit IuRe.

Pomáháme rodinám s odolností vůči technologiím

Digitální nástroje se usídlily v našich domácnostech. Často však k naší vlastní nelibosti. V rámci projektu Digisvět a rodina proto spolu s organizací Re-life , která poskytuje psychologické služby, realizujeme aktivity vedoucí k lepšímu porozumění technologiím.

Pořádáme vdělávací semináře: o tom, jak zkrotit digitální technologie v rodině, budeme povídat třeba 30. října v Jihlavě či 2. listopadu v Praze.

Publikujeme také osvětové články týkající se digitálního well-beingu i ochrany soukromí. Přečtěte si:

Řešíte problém spojený s digitálními technologiemi? Ať už se týká nadměrného užívání či ochrany soukromí, neváhejte se nám ozvat.

 

Hlídáme: pročesávání komunikace, datovky, nahlížení do bankovních transakcí i NZIS

CHATCONTROL. V létě jsme opět přispěli k odmítnutí invazivního skenování soukromých zpráv. Belgické předsednictví Rady EU se i díky nám stalo další zemí, které se nepovedlo vyjednat kontroverzní dohodu známou jako ChatControl. Ta se bohužel v nové podobě opět vrací...

DATOVKY. Nadále se věnujeme problémům, které souvisí s datovými schránkami. Poté, co měl mimořádný ohlas náš článek Stát zasel datovky, jsme v létě upozornili na novelu občanského soudního řádu, která může spustit vlnu zbytečných exekucí. Téma se díky nám opět dostalo do širšího povědomí.

NAHLÍŽENÍ MPSV. V listopadu 2023 jsme upozornili na novelu zákona o státní sociální podpoře, který by nově umožnil lustrovat účty žadatelů dávek. Dle zpráv z letošního května to vypadá, že Ministerstvo práce a sociálních věcí od nápadu i díky našemu tlaku upouští.

NZIS. Před prázdninami jsme zveřejnili analýzu Národního zdravotního informačního systému (NZIS) - neprůhledně vedené centrální databáze o všech našich návštěvách lékařů. V padesátistránkové studii jsme identifikovali řadu problémů a budeme dále usilovat o jejich nápravu.

Děkujeme za podporu.

Ať již nám posíláte finanční příspěvek, lajkujete nás na sociálních sítích, či píšete osobní e-maily, za veškerou podporu moc děkujeme.

Dodává nám chuť pouštět se do dalších aktivit. Jednou z nich bude na jaře 2025 třeba jubilejní dvacátý ročník našich Cen Velkého bratra, který již nyní začínáme připravovat.

Těšíme se nejpozději tam na viděnou!

za tým IuRe
Hynek Trojánek



www.iure.orgwww.digitalnisvobody.czwww.bigbrotherawards.cz
...jsme taky na Mastodon | Twitter | LinkedIN | Facebook | YouTube